בבחינות הרישוי הממשלתיות בפיזותרפיה
חומרי לימוד.. מבחנים.. תרגילים..

חומרי לימוד >> שונות >> סטטיסטיקה ושיטות מחקר >> סולמות מדידה

סולמות מדידה

קיימים ארבעה סולמות מדידה שהולכים מהנמוך לגבוה

1.שמי (נומינלי)

2.סדר (אורדינלי)

3.רווח (אינטרוולי) 

4.מנה (יחס)


לכל אחד מהם יש תכונות שמאפיינות אותו, כך שכל סולם מדידה מדרגה גבוהה מכיל את כל התכונות של סולם המדידה הנמוך ממנו.



סולם שמי (נומינלי)– NOMINAL  SCALE

תכונות: זיהוי

תיאור: המערכת המספרית מהווה רק תווית זיהוי,

כלומר ערכי המשתנה נבחנים אך ורק על פי שמות ואין משמעות לסדר בין הערכים. לכל שני ערכים a ו-b נוכל לציין כי a שונה מ-b , אבל לא ניתן לקבוע האם a<b  או a>b (אין סדר). במקרה וקיים סדר הוא שרירותי או לא מתמטי.   

לדוגמא: זכר - 1 , נקבה - 2 ;  מספרי טלפון ; עבר - 1 , ניכשל – 0, צבע עיניים, דת, מצב משפחתי. 

מדדים סטטיסטיים שניתן להשתמש בהם על מספרים בסולם שמי: רק שכיח. (אין משמעות לממוצע בין זכר לנקבה וגם לא לחציון).


סולם סדר (אורדינלי) – ORDINAL SCALE

תכונות: זיהוי +סדר

תיאור: ערכי המשתנה מציינים את הסדר שבין הפריטים והסדר הוא חשוב. 

ניתן לדרג את הערכים מהנמוך לגבוה או בסדר הפוך. לדוגמה: מקום בתחרות מלכת - היופי (ראשון, שני,...), שביעות רצון (מרוצה מאוד(1), מרוצה (2), לא מרוצה (3) ), דרגות בעבודה (מנכ"ל(1), מנהל עבודה(2), פקיד(3)).. המספרים אינם מיצגים יחס כלשהו ביניהם והפער בין " מרוצה מואד" לבין "מרוצה" לא בהכרח שווה לפער שבין "מרוצה"  ל-"לא מרוצה". דוגמא נוספת, המספרים 1,2,3 בתחרות מלכת היופי מיצגים רק מי קודם ומי אחר כך מבחינת היופי לפי השופטים ולא בכמה מספר 1 יותר גדול ממספר 2. 

לסיכום: אומנם קיים סדר בין ערכי המשתנה,  אין משמעות להפרש ביניהם.

מדדים סטטיסטיים שניתנים לחישוב: אם יש לנו התפלגות שכיחויות בסולם סדר, ניתן לחשב שכיח (כמו בסולם השמי) ובנוסף ניתן לחשב חציון , אחוזונים  וטווח בין רבעוני.


סולם רווח (אינטרוולי) – INTERVAL SCALE

תכונות: זיהוי + סדר+רווח

תיאור: בנוסף לכך שמערכת המספרים מייצגת את זהות (כמו בסולם שמי) וסדר (כמו בסולם סדר) הערכים, היא גם מייצגת את הפער/ ההפרש ביניהם.

יחידת המדידה בכל מקום בסולם שווה וההפרש בין המספרים מיצג הפרש בין האובייקטים הנמדדים. כלומר, תצפית שערכה 61 גדולה מהתצפית שערכה 60  באתה מידה בדיוק שבה התצפית שערכה 231 גדולה מהתצפית שערכה 230. בסולם זה נקודת האפס היא שרירותית (ללא היגיון). 0 אין פירושו כלום, הוא לא מסמן היעדר התופעה.

לדוגמה: גובה פני הים, מדידת טמפרטורה במעלות צלזיוס. 0 מעלות צלזיוס אין פירושו שאין טמפרטורה, היא קיימת, אבל נמוכה.  נקודה זו נקבעה שרירותית. יחד עם זאת, 31 מעלות צלזיוס זה שתי מעלות יותר מ-29 מעלות צלזיוס, כמו ש-6 מעלות צלזיוס זה 2 מעלות יותר מ-4 מעלות צלזיוס. ושתי המעלות הללו הן אותה מידה בשני המקרים. אלא, שאיננו יכולים לומר ש-30 מעלות צלזיוס הם פי שלוש מ-10 מעלות  צלזיוס. יחס אינו נשמר (לצורך ההסבר 30 מעלות צלזיוס שווה 86 פרנהייט ו-10 מעלות צלזיוס שווה  ל-50 פרנהייט, עובדה שאותה מידת חום אינה פי שלוש, אלה שני סולמות רווח שנקודת האפס היא שרירותית ושונה בכל אחד מהם, גודל יחידה קבוע בכל אחד מהם אך שונה ביניהם). 

מדדים סטטיסטיים שניתנים לחישוב: כולם - בנוסף לקודמים גם ממוצע, שונות, סטיית תקן וציוני תקן. 


סולם מנה (יחס)– RATIO SCALE

תכונות: זיהוי + סדר+רווח+יחס

תיאור: בנוסף לכך שהסולם  שומר על זהות , סדר בין הערכים ו - הפרש בין הערכים יש חשיבות ליחס בין הערכים

האפס אינה שרירותית אלא משמעותה - אין כלום, אפס מציין ערך אמיתי של אפס או העדר התופעה. בנוסף, כיוון שנקודת ה-0 אינה שרירותית יש משמעות ליחס בין האלמנטים, כלומר יש סדר בין הפרשי האלמנטים  וסדר בין יחס האלמנטים. 

דוגמאות: גובה, משקל, נפח. 0 ק"ג פירושו של"אובייקט הנשקל" אין משקל  ו - 40 ק"ג כבד פי שניים מ -  20 ק"ג. היחס בין 90 ס"מ ל - 30 ס"מ הוא כמו היחס בין 300 ס"מ ל -  100 ס"מ.

מדדים סטטיסטיים שניתנים לחישוב: כולם. 



רוצה להמשיך קריאה? להירשם.

צרו אתנו קשר!

* שדה זה חובה
* שדה זה חובה & מספרים [0-9]
* שדה זה חובה
שלח