התפתחות שליטת הראש
לא אבן דרך אבל הבסיס לכל הפעולות, זה הדבר הראשון שמתפתח אצלנו. בסיס לא רק לפעולות מוטוריות אלא גם לקשר עין, לבליעה, לקשר עם הסביבה.
בלידה ישנה יכולת של התינוק להניע את הראש בטווחי תנועה מלאה לכיפוף ויישור, אך אין לו את יכולת התנועה מול כוח הכובד בשל כוח שריר נמוך מ-3. כשמחזיקים אותו בתנוחה ורטיקלית כנגד כוח הכובד הוא יחזיק לשנייה ואז יתמוטט ולכן כשמחזיקים תינוק צריך לתמוך לו את הראש.
סביב גיל חודשיים כאשר מושיבים את התינוק בהושבה תמוכה, רואים החזקה של הראש בקו האמצע והמנח מאופיין בנידות מכיוון שקשה לו להחזיק את הראש. התינוק יגביל דרגות חופש על ידי הרמת השכמות, וללא יכולת מבט לצדדים.
לקראת גיל 3 חודשים בישיבה תמוכה התינוק מסוגל להסתכל לצדדים, אך עדיין נראה הפלות של הראש (איבוד שליטה) והתנועות תהיינה מלוות באוסילציות.
בגיל 4 חודשים רואים שליטה יותר טובה, השתחרר הכיפוף הפיזיולוגי, שרירי בית החזה מביאים את הידיים לפנים, האגן והרגליים מתייצבים כלפי המשטח והתינוק מצליח להגיע ל puppy.
בגיל חצי שנה נרצה לראות כבר שיווי משקל בין מכופפים למיישרים, שיפור בשליטת הכתפיים, התחלת העברות משקל מצד לצד, התחלת הושטת יד. בתנוחת Puppy נראה כי המשקל עובר לאמה אחת והיד השנייה מושטת.
בדיקות שליטת ראש:
א. Pull to Sit
התינוק שוכב מולנו, אנו אוחזים בכפות הידיים לכיוון ישיבה, ורוצים לראות מה קורה בצוואר.
בגיל 6 שבועות עוד רואים איחור בראש,
בגיל 6 חודשים כבר ישנה שליטה בהחזקת הראש ולאחר מכן מתפתחת יכולת ביצוע המיומנות באופן אקטיבי. התינוק מושך את עצמו לישיבה עם רגליים באקסטנסיה תוך שליטת ראש טובה.
ב. תלייה אופקית
מחזיקים את התינוק באזור הבטן בצורה אופקית באוויר, רוצים לראות מה קורה בראש ובגפיים.
בגיל 6 שבועות התינוק יהיה מאוד מעוגל
בגיל 3 חודשים תהיה הושטה של הראש לכיוון קו האופק
התפתחות שליטת אגן
בלידה: התינוק נולד עם PPT.
עם התפתחות שליטת הראש והצורך להצמיד אגן לרצפה- המנח עובר ל-APT.
בסביבות גיל 3-4 חודשים: מתפתחת יכולת הבאת ברכיים לכיוון הבטן (PPT) - יכולת אקטיבית נגד כוח הכובד.
בגיל 6 חודשים נרצה לראות כבר יכולת להביא כף רגל לכיוון הפה, וזהו טווח מלא של PPT כנגד כוח הכובד.
אבני דרך
היפוך
ברגע שיש לתינוק שליטת אגן מספקת ומצליח להתרחק כנגד כוח הכובד, תנועה סביב ציר.
אחרי שיש את היכולת של העברת משקל לצדדים ורוטציה והפרדות תנועה בין השכמות, בין הראש לחגורת הכתפיים ובין השכמות להומרוס. גם ההפרדה הזו תבוא בהדרגה.
גלגול מבטן לגב
לרוב, התינוקות מבצעים הרמה של הראש בשכיבה על הבטן, מעבירים משקל לצד ונופלים להיפוך. לאחר מספר פעמים, הם לומדים לעשות זאת באופן רצוני. נראה גם תינוקות שמתחילים את הגלגול מהאגן- הם מרימים את הטוסיק גבוה עד שנופל לאחד הכיוונים ואז הם מתהפכים.
גלגול מגב לבטן
ישנן כל מיני אפשריות- דרך סיבוב הראש, דרך משיכת הרגליים לכיוון הבטן, או כיפוף רגל אחת. הפרדה ושליטה מתפתחות בהמשך. בהתחלה יש איזשהו גיוס של השרירים המכופפים ואז התינוק מתהפך.
גלגול בשל: כתף בכוון הגלגול מורמת ובסיבוב חיצוני. הגלגול מתחיל עם הפרדה של יד ורגל – הפרדה בין חגורת גוף עליונה ותחתונה.
בגיל 6 חודשים-
התפתחות אבני דרך:
• שליטת ראש טובה: החזקת הראש בשכיבה על הבטן, puppy גבוהה, PTS התינוק מושך את עצמו לישיבה עם רגליים באקסטנסיה תוך שליטת ראש טובה.
• מתהפך באופן חופשי מהגב לבטן
• לבצע היפוך לפחות לכיוון אחד, סיבוב סביב ציר (pivot).
• תנועות רצוניות של בעיטות רגליים
• הצלחה של הרמת הראש מהמשטח לכיוון הרגליים
• הבאת הרגליים לכיוון הפה
• בדרך כלל נראה הושטת יד לצעצוע בפרונציה ו-Internal Rotation. יכולת הושטת יד בהישענות על היד השנייה. יעביר את הצעצועים מיד ליד ויכניס לפה
• בישיבה, התינוק יושב במנח טריפוד ומצליח להחזיק את עצמו כך
• מופיעות תגובות הגנה לפנים וכן Parachute: קשורה להתפתחות תגובות ההגנה לפנים בישיבה. לוקחים את התינוק ומטים אותו לפנים, ובמצב תקין הוא ישלח את כפות הידיים לפנים במטרה להישען עליהן. נרצה לראות תגובה סימטרית ומהירה. מכיוון שהתגובה נבדקת בגיל 6 חודשים, לא יופיע רפלקס מורו. היעדר התגובה במועד הצפוי עלול להעיד על בעיית ראייה או פיגור שכלי. ילד שאינו רואה לא יגיב ב-Parachute וכן גם ילד עם פיגור שכלי מכיוון שאין לו הבנה של סיטואציה.
מוטוריקה עדינה:
התפיסה היא כבר פלמארית או רדיאלית. התינוק תופס קובייה עם ה-Thenar ומפיל את הקובייה כאשר נותנים לו קובייה אחרת. בגיל חצי שנה, התינוק מושיט ידיים לבקבוק ותופס אותו.
תפקוד עיניים:
מעקב מבט מלא לכל הכיוונים, הזזת ראש ועיניים בעקבות כיוון או חפץ כאשר מושיט אליו את היד וישנו תיאום בין תנועות מבט לגפיים.
חברתית ומשחק:
התינוק משמיע קולות והברות בכל העוצמות, צוחק, מביע מחאה כאשר לוקחים לו צעצוע, יש הבחנה ברורה בין אנשים אותם מכיר התינוק למי שלא מכיר. התינוק דופק עם כפית על השולחן ונהנה מזה.
שפה ודיבור:
התינוקות מאוד אוהבים ילדים בגיל הזה, התינוק פונה בהישמע קול הוריו, התינוקות אוהבים מוזיקה- שרים להם ונעים.
ADL:
התינוק פותח פה בהושטת כפית לעבר פיו, יש סגירת שפתיים טובה סביב כפית. זהו אכן הגיל בו מתחילים להאכיל תינוק (כיום חושפים תינוקות למזונות אחרים בגיל 4 חודשים). התינוק מסוגל לנגוס ביסקוויט- יש מעיכה של המזון בין הלשון לחיך, התינוק מסוגל למשוך אליו בקבוק ומוצץ לכיוון הפה.
חצי שנה השנייה
ישיבה:
ישיבה היא תנוחת הזקיפות (Upright) הראשונה. זהו המקום הראשון בו הראש מונח על חגורת הכתפיים ועל האגן. עד לשם, המנח היה יותר הוריזונטלי. כדי לשבת התינוק חייב שליטה טובה במכופפים ומיישרים (אם המכופפים יהיו חזקים יותר- ייפול לפנים, ולהיפך), תמיכה עם הידיים כנקודת משען – טריפוד, שמירה על מנח שכמות וידיים – עד לישיבה מלאה ללא איבוד שיווי משקל וללא תמיכת הידיים.
הישיבה הבשלה ביותר זה היכולת של התינוק לשבת על בסיס אחד ולבצע רוטציה מבלי לאבד שיווי משקל, יכולת להושטת יד לכל הכיוונים, גו נע בחופשיות מעל האגן, ושום גירוי פנימי או חיצוני לא מוציא משיווי משקל.
ישיבה צדדית- שתי הרגליים פונות לכיוון אחד, ישיבה חשובה למעברים.
ישיבת W- ישיבה מאוד יציבה מכיוון שיש לה בסיס תמיכה רחב מאוד. מאותה סיבה לא צריך עבודה של הרבה שרירים. ילדי CP משתמשים בישיבה הזו הרבה. הבעיה בישיבה הזו שהיציאה והכניסה אליה וממנה היא רק לפנים ולאחור, כך שלא מגרה את התפתחות תנועות הרוטציה החשובות. היציאה מהתנוחה הזו היא רק לפנים. אין זה אסור להושיב ילד בישיבת W, אך אם נראה ילד יושב באותו מנח של ישיבת W כל הזמן, נרצה להושיב אותו גם באופנים אחרים כדי שיוכל לפתח את תנועות הרוטציה.
התיישבות
ישנה הדרך הפשוטה- עמידת שש, העברת הטוסיק לאחור, והתיישבות בישיבת W. ישנן צורות התיישבות מתוחכמות יותר, למשל- משכיבה צידית יכול התינוק לטפס על הידיים עד שמגיע לישיבה, או מעבר ישיר מעמידת 6 לישיבה. שתי דרכי ההתיישבות האחרונות דורשות רוטציה.
זחילה
הדרך הראשונה של התינוק לנוע בחלל ולחקור את החלל.
זחילת גחון- תנועת משיכה ודחיפה של הידיים והרגליים, מרכז הכובד נשאר בבסיס התמיכה, אין צורך בשימוש בתגובות הגנה ואיזון- אין התמודדות עם כוח הכובד אבל יש התמודדות עם כוחות חיכוך.
זחילת שש - התינוק למד להעביר משקל בעמידת שש, הצליח לשחרר כל גפה בנפרד מהעמדה הזו, ואז מתחיל לפתח זחילה רסיפרוקלית. הזחילה הזו היא סוג של הליכה במנח הוריזונטלי. זאת מכיוון שיש לראשונה את ה-Counter Rotation שיש בהליכה תוך כדי התמודדות עם גרביטציה. הציר הוא סביב T8-9, והדבר קיים כאשר הזחילה כבר בשלה. בהתחלה נראה את התינוק זוחל עם Side Flexion כך שמקצר צד אחד ומאריך את הצד השני. בשלב המתקדם יותר נראה סוג של רוטציה בגב העליון בעוד הגב התחתון ממשיך את הרוטציה, ורק בשלב האחרון נראה את ה-Counter Rotation- סיבוב חגורת הכתפיים על חגורת האגן.
Bottom Shufflers - זחילה על הטוסיק, התקדמות בישיבה, תינוקות שאינם אוהבים לשכב על הבטן ומאפיינת גם תינוקות עם טונוס נמוך, לעיתים גורם לאיחור בהליכה כי מקשה על הקימה קדימה.
קימה לעמידה
בדרך כלל מעבר לעמידה נעשה דרך עמידת ברכיים, לאחר מכן עמידת ברך רגל ולבסוף עמידה.
לעתים התינוקות מושכים את עצמם בהתחלה, ולאחר מכן מתחילים להשתמש ברגליים.
קימה לעמידה בשלה תהיה דרך Half Kneeling (ברך-רגל), והיא תופיע בסביבות 8-11 חודשים.
כאשר נרצה ללמד עמידה, ניתן לו להיתמך במשטח יחסיתך נמוך, כדי שיוכל להיתמך יותר בידיים. בהתחלה ההתרוממות תהיה במנח כפוף, לאחר מכן ההתרוממות תהיה בכדי להעביר את המשקל אחורה לרגליים. ככל שהמשטח יותר גבוה התינוק יתמך יותר ברגליים ופחות בידיים.
שיוט
בתחילה התינוק יתחיל להתקדם לצדדים, קדימה ואחורה, ובהמשך- בשילוב רוטציות. השלב הראשון הוא שיוט לצדדים, התקדמות לאורך רהיט למשל. השלב הבא הוא מעבר מהיתמכות בספה למשל להיתמכות בשולחן שלצידה- שילוב רוטציה – מעבר בין חפצים. השלב השלישי הוא התקדמות קדימה תוך הסתייעות בעגלה או "בימבה"... – גרירת חפצים.
עמידה
עמידה לא תמוכה לא תמיד מגיעה לפני הליכה, לפעמים תינוק מצליח ללכת או לקחת כמה צעדים לפני שהוא עומד יציב בלי תמיכה. אבל זה כן מהווה את הבסיס להליכה יציבה ותקינה.
בהתחלה ניראה שהתינוק עומד ב high guard ידיים ב W, בסיס רחב כתפיים מורמות וכל תנועה קטנה יכולה להוציא אותם משיווי משקל.
ככל שהעמידה יותר בשלה ניראה שהגב נכנס לעמדה ניטרלית פחות מקובעת, התינוק ישתמש בידיים ויפנה את הראש לכל כיוון ובסיס התמיכה ילך ויקטן.
טיפוס על מדרגות
מופיע בשלב שהתינוק בין זחילה לקימה לעמידה, התינוק זוחל ויודע להתקדם ומצליח לעלות על כפות הרגליים.
בתחילה יטפס בזחילה ויפחד לרדת אותן. בהמשך יסובב את הישבן לכיוון הירידה. אנו רוצים לראות אותו יורד עד גיל שנה וחצי.
תינוק עם התפתחות תקינה יראה יכולת טיפוס מדרגות על רגליו במהלך השנה השניה שלו (12-24 חודשים):
בהתחלה יעלה בסיוע מעקה, בצורה של רגל סוגרת- רגל אחת עולה והשנייה מצטרפת אליה באותה מדרגה.תמיד עליית מדרגות תקדים את הירידה בהן.
בשלב הבא מגיעה עליה רסיפרוקלית, ורק בגיל 4 מגיעה עליה וירידה רסיפרוקלית ללא תמיכת מעקה.
בגיל 4 נצפה לראות שהילד מסוגל לעלות ולרדת רסיפרוקלית גרם מדרגות שלם של קומה.
נשתמש במדרגות הרבה מאוד בטיפולים כי הוא מעודד את הקימה מול כוח הכובד ואת הכיוון מקימה לעמידה.
קפיצה מגובה
בשלב ראשון הילד עומד בקצה המדרגה ומנפנף המון בידיים, מתכונן המון ואז קופץ מהמדרגה רגל רגל.
בשלב שני שתי הרגליים תתנתקנה יחד מהמדרגה, אך אחת מהן תהיה ראשונה בהגעה למשטח. בנחיתה יהיה כיפוף רציני בירך ובברך, ולעיתים אף נפילה. נראה למעשה הרבה תנועות מיותרות והוצאה של הרבה אנרגיה עודפת.
קפיצה בשלה תהיה כשיש שימוש יעיל בידיים, נחיתה עם שתי רגליים על קצות האצבעות תוך כיפוף מתאים בירך ובברך.
בד"כ קפיצה במקום מגיעה לפני קפיצה מגובה, למרות שהרבה ילדים מצליחים ללמוד קפיצה יותר טוב כשעושים אותה ממדרגה.
(לא לנסות בבית!)
לסיכום