בבחינות הרישוי הממשלתיות בפיזותרפיה
חומרי לימוד.. מבחנים.. תרגילים..

חומרי לימוד >> שונות >> שונות >> מובחרים ממערכת הלב וכלי הדם

מובחרים ממערכת הלב וכלי הדם

מידע כללי

- נפח הדם המוזרם מחדר ימין שווה לנפח הדם המוזרם מחדר שמאל. 

- נפח הדם באדם בוגר הוא 5-6 ליטר. 

- שריר הלב בחדר שמאל עבה יותר מאשר שריר הלב בחדר ימין. 

- באדם בריא, נפח הפעימה שווה בשני צדדי הלב. (75-155 סמ"ק).

- אי ספיקת לב ימנית- תפקיד הלב הימני הוא שאיבת הדם מהגוף, ופליטתו לריאות כדי לעשות חילוף גזים. בעת אי ספיקת לב ימני, שאיבת הדם מאיברי הגוף הפריפריים תהייה לקויה, לכן יצטברו נוזלים, ותתפתח בצקת.

- אי ספיקת לב שמאלית- אחד הסימנים הראשונים של אי ספיקת לב שמאלית זה קוצר נשימה, במיוחד בשכיבה (אורתופניאה), ובשביל להקל על המצב המטופל עובר לתנוחה זקופה לשם נשימה.

בהמשך, אי ספיקת לב שמאלית, כשהיא קורת מהר, הלחץ ההידרוסטטי בלב השמאלי עולה מהר. לכן הלחץ בוורידי הריאה עולה מאוד, ובכלי הדם הריאתיים גם, ונוזל דולף החוצה. נקראת בצקת ריאות קרדיוגנית- זו מחלה קשה.

מקטע פליטה (EF)- הוא מדד לתפקוד הסיסטולי של הלב, והוא מוגדר כיחס שבין נפח הפעימה לנפח החדר כשהוא מלא בדם. מדד זה נמדד על פי רוב באקוקרדיוגרפיה (אקו לב), ובמידה שהוא נמוך, הוא יכול להעיד על אי-ספיקת לב סיסטולית ועל חומרתה.

מקטע הפליטה מחושב לפי היחס בין נפח הפעימה לנפח החדר בסוף הדיאסטולה. נפח הפעימה הוא למעשה ההפרש בין נפח החדר בסוף הדיאסטולה, שהוא נפח החדר כאשר הוא מלא בדם, לנפח החדר בסוף הסיסטולה, שהוא נפח החדר לאחר פליטת הדם מן החדר. 

טווח הערכים התקין למקטע הפליטה נע בין 55% ל-70%. על מנת להגדיר אי-ספיקת לב עם תפקוד סיסטולי ירוד, על מקטע הפליטה להיות נמוך מ-40%. כאשר מקטע הפליטה נמוך מ-25% תתלווה לכך לרוב הסתמנות מתמדת של אי-ספיקת לב, למשל קוצר נשימה קבוע.

אף שאקוקרדיוגרפיה היא השיטה הנפוצה ביותר למדידת מקטע פליטה, ניתן למדוד מקטע פליטה באמצעי דימות נוספים כטומוגרפיה ממוחשבת (CT), דימות תהודה מגנטית (MRI), מיפוי לב או בצנתור לב.

Cor pulmonale הוא מצב שגורם לצד הימני של הלב להיכשל. לחץ דם גבוה לטווח הארוך בעורקי הריאה (לחץ דם ריאתי) ובחדר הימני של הלב יכול להוביל ל- cor pulmonale. הסימנים יכולים לכלול: קוצר נשימה, עייפות, עליה בקצב הלב וסחרחורת. ועם הזמן תהיה החמרה בסימנים. 


ערכים תקינים של לחץ דם לפי גיל:



ערכים תקינים של דופק לפי גיל:
- מבוגר 60-100
- ילד 60-140
- תינוק / ילוד 100-190. 


הבדלים בין מאומן ללא מאומן:
אימון מוביל לשינויים בגוף האדם בהשוואה לאדם שלא מתאמן ובניהם:
- קצב הפיזור של חומצת החלב במצטברת בעקבות אימון גבוה יותר באדם מאומן לעומת לא מאומן. 
- דופק המנוחה אצל אדם מאומן נמוך בהשוואה ללא מאומן, 
- ולכן גם נפח הפעימה בזמן מנוחה אצל אדם מאומן גבוה בייחס ללא מאומן. 
- תפוקת לב = דופק X נפח פעימה לכן באדם מאומן בזמן מאמץ מרבי תפוקת הלב תהיה גדולה יותר בהשוואה לאדם לא מאומן. 


עם הגיל
הזדקנות כלי הדם קשורה לשינויים בתכונות המכניות והמבניות של דופן כלי הדם, אחד מהם עליה בעובי של דופן כלי הדם. 
לחץ הדם הסיסטולי עולה עם הגיל, ואילו לחץ הדם הדיאסטולי נוטה ליפול
ירידה באלסטיות של כלי דם, מה שמוריד, בהתאם, את ההחזר הורידי.


מדידת לחץ דם
נתאר כיצד נמדד לחץ הדם במד אנלוגי: מד לחץ דם מורכב משרוול מתנפח המולבש לרוב על זרוע האדם הנבדק, אל השרוול מחובר צינור גמיש (לרוב העשוי מגומי) המוביל אל אמצעי המדידה (מד הלחץ).
לאחר הנחת השרוול מנפחים אותו באמצעות כדור לחיץ, מנפחים את השרוול המהווה חסם עורקים זמני באוויר דחוס עד שחשים שהדם מפסיק לזרום בעורק, כלומר, מפסיקים לחוש דופק בגפה.
לאחר מכן, משחררים את הלחץ באיטיות על ידי פתיחת המסתם בכדור הלחיץ, תוך כדי האזנה בעזרת סטתוסקופ אחר חידוש זרימת הדם בעורק.
כאשר הלחץ בשקית משתווה ללחץ הדם בעורק, תחודש זרימת הדם לגפה באופן סילוני ולא רציף. דם זה זורם בקפיצות, כאשר הלחץ בעורק עולה בעת כניסתו מתחת לשרוול, ואז צונח חזרה אל מעבר לאזור השרוול, רחשי תהליך זה שנשמעים בסטתוסקופ, נקראים "קולות קורוטקוף = Korotkoff Sounds" = מערבולת המייצרת צליל נשמע.
הקול הראשון שבוקע מהווה נקודת ציון לקביעת הלחץ הסיסטולי באמצעות מד הלחץ. ממשיכים לשחרר בהדרגה את הלחץ בשרוול, עד שלחץ הדם בעורק משתווה ללחץ השרוול המנופח, זרימת הדם הופכת סדירה והדופק הנשמע בסטתוסקופ נעלם. בנקודה זו נקבע את ערך הלחץ הדיאסטולי.



הולכה חשמלית בלב

קשרית הגת – (Nodus sinuatrialis: S.A. Node)
זהו קוצב הלב הטבעי. קשרית הגת ממוקמת בחלק העליון של העלייה הימנית. קשרית זו שולחת גירויים חשמליים המתפשטים במהירות בשריר הלב וגורמים לו להתכווץ.

הקשרית העלייתית-חדרית – (Nodus atrioventricularis: A.V. Node)
קשרית זו ממוקמת בחלק התחתון של המחיצה העלייתית חדרית, מרכזת את הגירוי החשמלי שהתפשט בעליות ומעבירה את הגירוי אל החדרים. תפקיד חשוב נוסף לקשרית זו היא סינון של גירויים חשמליים, כלומר, במצבים מסוימים הקשרית לא תאפשר לכל גירוי חשמלי שהתפשט בעליות לעבור אל החדרים.

צרור ההולכה על-שם היס – (HIS Bundle)
הינו רצועה דקה וקצרה היוצאת מקשרית הגת ועוברת אל החדרים. זהו המקום היחיד שדרכו יכול גירוי חשמלי לעבור מהעליות אל החדרים.

צרור הולכה ימני ושמאלי – (Right and Left Bundle Branch)
צרורות הולכה אלה הן המשכו הישיר של צרור ההולכה על-שם היס. כאמור, צרור ההולכה על-שם היס הוא רצועה דקה וקצרה המתפצלת לצרורות הולכה ימני ושמאלי. צרור ההולכה השמאלי מוביל את הגירוי לחדר-שמאל וצרור ההולכה הימני מוביל את הגירוי לחדר-ימין.

במצב תקין, פעימת-לב מתחילה כאשר S.A Node שולחת גירוי חשמלי המתפשט במהירות בשתי העליות, גורם לעליות להתכווץ ומגיע אל A.V Node. בשלב זה, ה- A.V Node מעכבת את התפשטות הזרם לזמן קצר מאוד שאחריו ממשיך הזרם ועובר אל HIS Bundle מגיע אל Right and left Bundle Branch, מתפשט במהירות בחדרים וגורם להם להתכווץ.



בעיות קצב

Sinus tachycardia - קצב לב מהר וסדיר

Ventricular tachycardia - קצב לב מהר לא סדיר, מקורו בחדרים ולא ב-SA node. 

AV rhythm - משמעו שה-AV node נכנסה לפעולה, מה שאומר שה-SA node לא עובד משום מה. במצב תקין ה-AV rhythm  יתן קצב של 40-60 פעימות בדקה. 

Sinus rhythm - משמעו קצב מה-SA node. מצב תקין. הקצב הנורמלי המתקבל נע בין 60-100 פעימות בדקה. 

פרפור חדרים- הוא מצב חריף ומסכן חיים של אי סדירות בפעולת הלב, שעיקרו הפסקת הפעילות הסדירה של ה- SA node, תוך גירוי חשמלי מהיר ולא תקין של הלב.
מצב זה מוביל לאי אספקת דם סדירה לגוף ועלול להוביל לאיבוד ההכרה וללא טיפול מתאים יכול להסתיים במוות או בנזק גופני חמור. מצב זה דורש טיפול חירום. 





תרופות לבעיות לב:
- ניטרוגליצרין משמש כתרופה שמרחיבה כלי דם ומשמשת למניעת תעוקת לב. 
הטיפול הנכון לתת למישהו עם תעוקת חזה זה ניטרוגליצרין, אבל כדי להקל עליו מיידית, עדיף להשתמש בתרסיס מתחת ללשון משום שהפעולה שלו היא יותר מהירה
אנגינה יציבה מוקלת ע"י מנוחה או ניטרוגליצרין – הקלה תוך 1-30 שניות. 

- דיגוקסין היא תרופה ותיקה מאוד המופקת מצמח האצבעונית (דיגיטליס) ומיועדת לטיפול באי־ספיקת לב ובהפרעות קצב (כמו פרפור פרוזדורים). התרופה משפרת את התכווצות הלב ומאיטה את הקצב שלו.

- מעכבי האנזים ACE - Angiotensin Converting Enzyme inhibitor הם משפחת תרופות שנועדו לטיפול בעיקר ביתר לחץ דם ובאי ספיקת לב, אך משמשות גם באירועי אוטם בשריר הלב ובמצבי נפרופתיה המאופיינת בהפרשה ניכרת של חלבון בשתן.

חוסמי בטא / β- blockers נקראים גם אנטגוניסטים לבטא, הם משפחה של תרופות השכיחות בטיפול במגוון רחב של מחלות, בעיקר מחלות הקשורות במערכת הלב וכלי הדם. כגון הפרעות קצב, יתר לחץ דם עוד.
תפקידם של חוסמי בטא הוא להפריע לקשירת הגורמים המפעילים של הקולטנים ובכך לחסום את השפעתם. חוסמי בטא גורמים לירידה בדופק ומכאן לירידה בלחץ הדם.


Tetralogy of Fallot – TOF

הוא מום מולד בלב, אשר מוצג מרגע הלידה. 

גורם
הסיבה למום אינה לגמרי מובנת. 

גורמי הסיכון
- אמהות אשר צרכו אלכוהול
- חולות סוכרת
- נשים מעל גיל 40 
- נשים שחלו באדמת בזמן הריון. 

מומים טטרלוגיים
באופן קלאסי יש ארבעה מומים אשר נחשבים למומים טטרלוגיים: 
1. פגם במחיצה הבין חדרית, 
2. הצרות פולמונרית - של דרכי היציאה מחדר ימין, 
3. היפרטרופיה של חדר ימין 
4. מצב שבו אבי העורקים נמצא במנח "רוכב" מעל חדר ימין וכלי הדם הריאתיים, כלומר מאפשר לדם משני החדרים לזרום דרכו. 

סימנים
אחד הסימנים הבולטים הוא התקפים של צבע כחלחל של העור, הציפורניים והשפתיים, (נקרא התקף "טט" או באנגלית - Tet spell). התקף כזה מתרחש בעיקר לאחר בכי או בזמן האכלה. לעיתים, בנוסף לאלה יש קושי לנשום, התינוק נוטה להיות רפוי ומדי פעם אף יאבד את ההכרה. תסמינים אחרים עשויים לכלול רשרוש בלב, התאלות, והתעייפות מהירה בזמן יניקה.

טיפול
ניתוח הוא הטיפול היעיל ביותר לפתולוגיה.






רוצה להמשיך קריאה? להירשם.

צרו אתנו קשר!

* שדה זה חובה
* שדה זה חובה & מספרים [0-9]
* שדה זה חובה
שלח