בבחינות הרישוי הממשלתיות בפיזותרפיה
חומרי לימוד.. מבחנים.. תרגילים..

חומרי לימוד >> שונות >> שונות >> נוירופתיה סוכרתית

נוירופתיה סוכרתית

מעורבות היקפית (Peripheral) ואוטונומית של מערכת העצבים היא הסיבוך השכיח ביותר של סוכרת. הנוירופתיה הסוכרתית (Diabetic neuropathy) נחשבת לנוירופתיה השכיחה ביותר בעולם המערבי, וגורמת לתחלואה רבה בעקבות התפתחות זיהומים וכיבים ברגליים, היכולים להסתיים בכריתתן.

היארעות הנוירופתיה הסוכרתית תלויה ברמת יתר הסוכר בדם (Hyperglycemia) ובמשכו בשני סוגי הסוכרת. על כל החולים בסוכרת לעבור בדיקות סקר לנוירופתיה עם אבחון סוכרת מסוג 2 וחמש שנים לאחר אבחון סוכרת מסוג 1.

הטיפול הראשוני בחולים בעלי נוירופתיה תסמינית (סימפטומטית) הוא איזון מירבי של הסוכרת.


מספר תסמונות של נוירופתיה סוכרתית חופפות מבחינה קלינית

נוירופתיה רב-עצבית סימטרית רחיקנית (Distal symmetric polyneuropathy)

מוטורית ותחושתית היא הצורה השכיחה ביותר של הנוירופתיה הסוכרתית. הפגיעה היא בעיקר פגיעה מתקדמת בסיבים התחושתיים, בבדיקה הנוירולוגית מוצאים בשלבים הראשונים ירידה בתחושה בצורת "כפפות וגרביים", ובהמשך יכולה להופיע גם פגיעה מוטורית. שמתבטאת בחולשה היקפית מוטורית, כמו הופעת Drop foot- ובכך לסטיות הליכה כגון high steppage gait, קשיים תפקודיים כמו קימה מישיבה לעמידה או פתיחת בקבוק. לפעמים גם מופיעה הליכה אטקסית.

נוירופתיה חד-עצבית מוקדית (Focal mononeuropathy)  

פוגעת בעצב היקפי בודד באזורים המועדים ללחץ מקומי. דוגמאות נפוצות הן פגיעה בעצב האמצעי (Median nerve) ביד, שגורמת ל-Carpal tunnel syndrome, או פגיעה ב- Cranial nerves בודדים - כמו שיתוק של ה- Oculomotor nerve palsy שגורם לראייה כפולה ולהפרעה בתנועות העיניים.

נוירופתיה אוטונומית

רדיקולופתיה רב-שורשית  (Polyradiculopathy)

פגיעה במוצא העצב מחוט השדרה, בעיקר באזורים החזיים והמותניים.

נוירפתיה חד-עצבית מרובה (Mononeuritis multiplex, multiple mononeuropathy)

מעורבות לא-סימטרית של מספר עצבים היקפיים שאינם קרובים אחד לשני. התמונה דומה לפגיעה היקפית על רקע של דלקת כלי הדם.


הטיפול קשור במספר עקרונות עיקריים:

מעקב

איזון הסוכרת - נמצאה ירידה של 60% בהיארעות של נוירופתיה סוכרתית בחולי סוכרת מסוג 1, שבהם נשמר האיזון בצורה קפדנית לאורך תקופה של 10 שנים.

איזון גורמי סיכון אחרים - כמו דיאטה, פעילות גופנית והפסקת עישון

צמצום הנזק העצבי- תרופות המיועדות להוריד את הרעילות שגורם יתר הסוכר בדם כמו " מעכבי אלדוז רדוקטאז‏". נמצא שיפור בהולכה העצבית. 

טיפול ברגל הסוכרתית- קיימת חשיבות גדולה לאיזון מירבי של הסוכרת והשגחה על הרגליים, למניעת או לטיפול בפציעות, בחריצים, בשריטות או בזיהומים בין האצבעות והציפורניים.

טיפול בכאב- ע"י תרופות.



רוצה להמשיך קריאה? להירשם.

צרו אתנו קשר!

* שדה זה חובה
* שדה זה חובה & מספרים [0-9]
* שדה זה חובה
שלח