סימנים קליניים
נראה נפיחות, רגישות, עיוות צורה. החלק הדיסטלי של הרדיוס הולך דורסלית ומושך איתו את כף היד, ולכן נראה נפיחות. השבר הולך רדיאלית לכיוון הבוהן - dinner fork deformity. בצילום AP ולטראלי נראה שבר שהחלק הדיסטאלי הולך גם לכיוון דורסלי וגם רדיאלי.
תמיד יש לבצע בדיקה נוירו-וסקולרית: נבדוק תחושה בכף היד, בשביל לבדוק את העצב המדיאני (Median nerve), בעקבות שבר עם תזוזה אפשר לקבל CTS חריף. (במקרה ובבדיקתנו מאבחנים סימנים של פגיעה בעצב המדיאני שולחים חזרה לרופא במידי!)
טיפול
השבר הוא בעצם ספוגית, לכן האיחוי די מלא. במקרה של שבר ללא תזוזה, או עם תזוזה לאחר שחזור חיצוני, וחזר לעמדה טובה ושמר עליה, הטיפול יהיה קיבוע על ידי גבס.
את הגבס שמים בהתחלה מעל המרפק ב-pronation. לאחר כשבועיים עוברים לגבס מתחת למרפק, לא רוצים לקבע זמן רב מדי).
במקרה שבו השבר מאוד לא יציב (באוסטאופורוזיס למשל) חייבים לנתח.
הטיפול עד לפני 20 שנה, היה מאוד מקובל לטפל שמרנית בשבר זה (ניתן לבצע החזרה של השבר ע"י מתיחה תחת הרדמה כללית או הרדמה מקומית. את הגבס שמים בהתחלה מעל המרפק ב-pronation. לאחר כשבועיים עוברים לגבס מתחת למרפק, לא רוצים לקבע זמן רב מדי).
פיזיותרפיה
בשלב האקוטי לאחר הניתוח נתמקד הורדת כאב ונפיחות והחזרת טווחי תנועה בהדרגתיות על ידי תנועות פסיביות ואקטיבי נעזר.
לאחר מכן, לאחר השתלטות בנפיחות נתמקד בשיפור טווחי תנועה על ידי טכניקות מנואליות שונות כמו תנועות פסיביות, מוביליזציות. וחיזוק שרירים על ידי תנועות אקטיביות נעזרות ואקטיביות. ועידוד נשיאת משקל. ובשלב מתקדם יותר הרמת משקולות באופן הדרגתי.
חשוב לציין לאחר שבר ביד, וקיבוע (אפילו רק גבס), יש שימוש מועט באותה יד, לפי כך, תהיה אטרופיה עקב dis-use, בכל היד, ויתכן נוקשות במפרקים אחרים באותה יד, כגון כתף ומרפק, ואפילו יכול להשפיע על הצוואר.
לפי כך, צריך להתייחס לכל הגפה, ולא רק לאזור השבר, ולנסות לטפל בהקדם האפשרי, במיוחד בכתף, כדי שלא תתפתח כתף קפואה עקב אי מוביליזציה ממושכת.
סיבוכים:
•עיוות
•פגיעה ב-Median nerve
•CRPS
•תסמונת המדור / Compartment syndrome
Smith's fracture
נקרא גם "Reversed Colles": נופלים ביד מושטת אחורה כשהאמה בפרונציה. החלק הדיסטלי הולך לכיוון וולארי. מתקבלת צורת את חפירה.
טיפול: שמים גבס ב-supination.