פגיעה באנולוס פיברוזוס גורמת לנזילה של הנוקלאוס פולפוזוס. הנוקלאוס מכיל חומרים שעלולים ליצור תהליך דלקתי ברקמה הסמוכה. הכאב נובע מגירוי מכאני של העצבים הסובבים ומהדלקת. הפריצה לרוב בכיוון פוסטרו-לטראלי לתעלה הספינאלית.
חריפות:
פגיעה אקוטית: פחות מ-6 שבועות,
סאב-אקוטי: בין 6-12 שבועות,
כרונית: יותר מ12 שבועות.
סימנים וסימפטומים:
המטופל יתלונן בעיקר על כאב דוקר, לאחר מכן כאב וחוסר תחושה המקרינים לכיוון הרגל. הכאב ברגל עשוי להיות חמור יותר. ההקרנה תהיה לפי דרמטום גובה הפגיעה. ככל שההקרנה דיסטלית יותר, הפגיעה חמורה יותר.
תלונה על כאבי גב שייתכן ומתגברים בעת פעילות. תיתכן הקלה במנוחה.
במידה ויש כאבי לילה יש לחשוד בזיהום או גידול.
גורמים תורמים אופייניים:
יציבה לקויה, השמנה, ישיבה ממושכת, נשיאת משקלים כבדים, עישון
בשכיבה על הגב, הרמת רגל ישרה פסיבית, במקרה של הופעת סימפטומים, הורדת רגל עד היעלמות הסימפטומים, ואז להוסיף Dorsiflexion של הקרסול או לכופף את הראש, ולבדוק אם תנועה זו משחזרת את הכאב.
בישיבת slump, יד מאחורי הגב, מכופפים את הראש של המטופל, ומבקשים ממנו ליישר באיטיות את הברך של הרגל הרלוונטית, עד הופעת הסימפטומים, ואז להפחית את היישור עד היעלמות הסימפטומים, ואז להוסיף Dorsiflexion של הקרסול או מיישרים את הראש, ובודקים את תנועות אלו משחזרים את הכאב.
בשכיבה על הבטן, כיפוף מקסימלי של הברך של הרגל הרלוונטית (במקרה ואי אפשר לכופף הרבה את הברך, אפשר להוסיף יישור של הישר), מחזיקים במנח זה כ-45 שניות, הופעת הסימפטומים מעיד על מבחן חיובי.
טיפול:
טיפול שמרני:
-מנוחה יחסית
-פיזיותרפיה:
תרגילים לחיזוק מייצבים לומבריים,
חיזוק גפה תחתונה,
נוירודינמי (במקרה של בדיקה נוירולוגית תקינה: כוח, תחושה ורפלקסים, אחרת מתיחות נוירודינמיות הינן קונטרא-אינדקציה)
תרמותרפיה להפחתת ספאזם וכאב
אלקטרותרפיה להפחתת כאבים.
-מתן NSAIDS לטיפול בדלקת אפשרית
טיפול ניתוחי:
נוקטים בשיטה הניתוחית רק כאשר הטיפול השמרני נכשל (רק 10%-15% מגיעים לניתוח)
חולים שהכאב ממשיך להפריע להם או חולים עם התפתחות של שינויים נוירולוגיים (בודקים את השינויים הנוירולוגים ע"י בדיקת החזרים פריפריים).
-הוצאת דיסק – Discectomy: שחרור הלחץ על העצב באפון ישיר (דה קומפרסיה): לאחר הוצאת דיסק, עם הזמן תהיה התמוטטות של הרווח הבין חולייתי ולכן לפעמים יש צורך בהוספת גם של קיבוע (ע"י פלטות – Fusion) שישמור על הרווח בין 2 החוליות או לשים Spacer.
בעת קיבוע חוליות, אסור לעשות סיבובים (רוטציות) בין החוליות המקבעות, לפי כך ננחה אותו בהתאם. למשל ההנחיה למעבר משכיבה על הגב במיטה לישיבה על מיטה תהייה גלגול לצד כחטיבה אחת, ואז הוצאת רגליים מחוץ למיטה ובו זמנית דחיפה לישיבה.
חשוב מאוד לעשות בדיקה נוירולוגית בכלל לאחר כל פגיעה טראומתית / ניתוח, ובפרט לאחר ניתוח גב:
בדיקת תחושה שטחית לפי דרמטומים, בדיקת כוח גס לפי מיוטומים, בדיקת רפלקסים.