Spinal Stenosis- SS, היצרות תעלת השדרה:, הינה היצרות אבנורמלית לתעלה הספינלית (Spinal Stenosis) או לתעלה הפורמינלית (Foraminal Stenosis), הגורם ללחץ על חוט השדרה או על שורש עצב, בהתאמה. מה שיכול להוביל לכאבים, הקרנה לגפיים, חולשה, ותחושות אבנורמליות.
ההיצרות יכולה להיגרם כאשר אוסטאופיטים נבנים אל תוך התעלה הספינלית, כתוצאה מפריצות מתמשכות, שינוים ניווניים, שינוי הפאסט וכו'. אלה יהיו גורמים משניים – acquired stenosis.
ההיצרות יכולה להיות גם מולדת (גרום ראשוני).
סטנוזיס דגנרטיבי יכול לערב את התעלה המרכזית, יציאות/כניסות של העצבים מעמוד השדרה, הפורמינה או כל קומבינציה של מיקומים אלו:
Central stenosis – היצרות של החלק המרכזי של הspinal canal: סטנוזיס של התעלה המרכזית נגרם מירידה בקוטר התעלה המשנית לאיבוד גובה בדיסק הבין חולייתי עם וללא פריצה או בלט, היפרטרופיה של הפאסטים ושל ligamentum flavum. אותה ההיצרות עלולה לגרום ללחץ על חוט השדרה או Cauda equina בחוליות הלומבריות. הלחץ עלול להתבטא כחסר או פגיעה נוירולוגיים.
Foraminal stenosis – היצרות של הintervertebral foramen המתבטא בלחץ על שורש העצב.
Far lateral recess stenosis – היצרות של החלק הלטראלי של הspinal canal.
מופיעה בעיקר בחוליות צוואריות ומותניות.
סימנים וסימפטומים:
- כאבי גב
- Neurogenic claudication: סימפטומים ברגליים הכוללים גם את הישבנים, מפשעה והירך הקדמית. כמו כן הקרנות בחלק הפוסטריורי של הרגל עד כפות הרגליים.
- סימפטומים ברגליים יכולים לכלול: כאב, עייפות, חולשה, כבדות, נמלול והתכווצויות (cramps).
- שיתוק מוטורי באזור הרלוונטי שאותו מעצבב העצב הלחוץ
- צליעה לסירוגין עקב הבצקת באזור
- ייתכנו גם בעיות בשלפוחית השתן.
- הכאב מוחמר בכל פונקציה שתהיה בה יותר יישור באזור ההיצרות, ומוקל בכל פונקציה שיהיה בה כיפוף.
- הכאבים יופיעו יותר בעמידה ובהליכה מאשר בישיבה. יופיעו יותר בירידת מדרגות מאשר בעלייה
- הכאב יכול להיות בצד אחד או דו"צ (יונילטרלי/בילטרלי).
- יכולה להתחיל מהאגן ולרדת למטה או להתחיל מלמטה ולעלות למעלה.
אין לשכוח שישנם אנשים רבים שעל אף שיש הצרות בצילומי רנטגן אין להם סימפטומים
גורמים תורמים אופייניים:
1. שינויים דגנרטיביים- בלט דיסק, אובדן גובה הדיסק, התעבות רצועות ורקמות רכות, שינויים ניווניים במפרקי הפאסטים, שברי דחיסה בעמוד השדרה, מחלות ניווניות, מחלות ראומטיות.
2. מומים מולדים- תעלת עמוד שדרה צרה, שינויים גרמיים הגורמים ללחץ על חוט השדרה ושורשי עצבים.
3. טראומה לעמוד השדרה.
4. גידולים בעמוד השדרה
דרכי טיפול אופייניים:
• טיפול שמרני:
- בגלל שזוהי מחלה דגנרטיבית בעיקר, המחמירה עם הזמן, מגוון הטיפולים במחלה נועדו לשמר ולמנוע נזקים וסימפטומים העלולים להחמיר את המצב.
- הדרכת המטופל- הימנעות מתנוחות מחמירות את הסימפטומים בכל תפקוד פונקציונלי בין אם קשירת שרוכי הנעליים בישיבה ולא בעמידה והפסקות יזומות במהלך הליכה ועמידה לצורך הקלה על הסימפטומים. הדרכה והתאמת תנוחת השינה לכל מטופל ומטופל בהתאם לתנוחה המקלה על הסימפטומים.
- טיפול תרופתי בNSIADS: תרופות המקלות על השרירים, סטרואידים, אופיואים ומצבים אקוטיים המשפיעים על אורח החיים ניתן לתת נרקולפטיים. הזרקות סטרואידים .
- ייעוץ עם דיאטנית במקרה שצריך לצורך הורדת משקל עודף.
- פיזיותרפיה: מתיחה, neural mobilization, תרגילים לשימור ושיפור core stability והרפיה שלהם לצורך הורדת הטונוס השרירי. אלקטרותרפיה: גירויים חשמליים להקלה על כאבים, US, חימום וקירור במידת הצורך. פעילות אירובית מתונה ולפי סרגל מאמצים (אופניים, שחייה כדי להימנע מכוחות דחיסתיים על הגב) לשיפור well being.
• טיפול ניתוחי:
- לרוב אינו הטיפול הראשוני (ינסו טיפול שמרני למשך 3-6 חודשים) אך במקרים של: סימפטומים של cauda eqiuna ופארזיס רלוונטי יעדיפו לנתח.
מטרת כל הניתוחים ב-SS לעשות הרודת לחץ (decompression) במקום הפגוע, בשביל להסיר את הלחץ מעל החלק העצבי ולא לפגוע ביציבות הסגמנטלית.
כמעט כל ניתוח כזה מתלווה להסרה כירורגית של אחד מהאלמנטים בסגמנט (lamina- Laminectomy/facet) בין אם דו צדדי או לא. ולפעמים יש צורך בקיבוע פנימי.
לאחר ניתוח דה-קומפרסיה ו-Laminectomy עם קיבוע פנימי (עקב אי יציבות) אסור לעשות תנועות Flexion ו-Rotation. אסור תרגול תנועתיות מערכת העצבים. מנוחה מוחלטת אינה מומלצת, אלא צריך לעודד תזוזה והפעלה תפקודית.