בבחינות הרישוי הממשלתיות בפיזותרפיה
חומרי לימוד.. מבחנים.. תרגילים..

חומרי לימוד >> אורתופדיה >> קטועים >> סוגי קטיעות

סוגי קטיעות

קיימים שני סוגי קטיעה :

Transbone- חתך של הפריאוסט עצמו של העצם (דרך העצם) . בכל קטיעה מסוג זה אסור לדרוך ולשים משקל על הקצה של הגדם עקב הרגישות  של האזור , נלביש פרוטזה שנושאת את המשקל בצדדים.

Disarticulation- לא פוצעים את הפריאוסט אלא עושים פירוק בתוך המפרק עצמו ומשאירים את העצם הפרוקסימאלית שלמה. בקטיעות אלו מותר לשאת אפילו את כל המשקל על קצה הגדם בגלל הפריאוסט שלו. 


אם מתחילים מדיסטל לפרוק סימל בכף הרגל ישנם מספר גבהי קטיעות:

Chopart-מפריד בין ה- Talus וה- Navicular ובין ה- Cuboid וה- Calcaneus. כלומר עצמות הקרסול שלמות ודיסטלית הקטיעה. זוהי קטיעה מסוג Disarticulation 

Lisfranc- שם כללי לקטיעה של העצמות הקטנות בכף הרגל. משאיר יותר עצמות מב- Chopart  אך לא אומר בדיוק מה הוציאו מבין העצמות הקטנות. לכן, אם כתוב Lisfranc , צריך לבדוק אילו מבין העצמות הקטנות הוצאו בקטיעה 

Transmetatarsus- קטיעה של עצמות המטטרסוס, לא בהכרח חייב להיות קטיעה של חמישתן . זו קטיעת Trans Bone.

Ray- קטיעה מסוג Disarticulation. יכול להיות למשל מטטרסוס ופלנג' 4. זו הקטיעה היחידה הלונגיטודינאלית.

עד כאן, אלו קטיעות שאין לנו פרוטזות בשבילן אלא נעל אורטופדית ובה מדרס למה שחסר. 

Symes- משאירים את הטיביה והפיבולה שלמים. זוהי קטיעה מסוג Disarticulation של כף הרגל. הראשונה אליה יש פרוטזה. בעבר הפרוטזות של ה- Symes  היו לא קוסמטיות ומטופלים סרבו ללכת איתם. לכן, על מנת להפוך את הפרוטזה לקוסמטית יותר, החליטו להוריד את המלאולוסים ככה שהפרוטזה תכסה את כל אזור הגדם. 

הדבר נעשה בשני שלבים על מנת להימנע מזיהום. שכן במידה ויש זיהום בכף הרגל , הוא עלול  לעלות אל הפריאוסט ולהביא להתפשטות הזיהום אשר תוביל לקטיעה נוספת. 

בניתוח הראשון- קטיעת כף הרגל, סגירה, המתנה שבוע-שבועיים על מנת לבדוק שאין זיהום.

בניתוח השני- הורדת המלאולוס. 

בניתוח מסוג זה האדם יכול לדרוך על קצה הגדם מבלי חשש שכן אזור העקב מרופד על ידי רקמה רכה ושומן, וקצה הטיביה סגור ורחב מה שמאפשר דריכה. 


Transtibial- כל קטיעה דרך הטיביה ללא קשר לאורך הטיביה שמשאירים, עדיין נקראת Transtibial. 

בקטיעה זו משאירים את העור בחלק האנטריורי ואת הרקמה הרכה מעט דיסטלית למקום קטיעת העצם, ובצד הפוסטריורי הרבה דיסטלית על מנת שיהיה ניתן לקפל את החלק האחורי אנטריורית - סגירה ניתוחית הנקראת Posterior Flap . היתרון- לקיחת הגסטרו שהוא מרופד  ושימוש בו לסגירה של הגדם. קטיעה מסוג זה היא – Transbone לכן אסורה נשיאת משקל על קצה הגדם . 


Knee Disarticulation- השארת עצם ה-Femur שלמה . לרוב משאירים גם את הפיקה כיוון שהיא מהווה אזור מגע נוסף לפרוטזה. קטיעה מסוג דיסארטיקולציה לכן מותר לדרוך על קצה הגדם. הברך הפרוסטטית תמיד תהיה יותר דיסטלית מהברך הבריאה. הדבר יוצר  הבדלי גובה בישיבה והבדלים באורך הצעד. 


Transfemoral- כל קטיעה דרך ה- Femor. קטיעה מסוג Transbone- ללא דריכה ישירה.

Hip disarticulation- הניתוק בשלמותו של ראש  ה- Femur מהאצטבולום קטיעה זו וקטיעה מסוג Hemipelvectomy הן לרוב או כתוצאה של טראומה , או תוצאה של סרטן. 


Hemipelvectomy- ניתוק של איליום שלם וכל הדיסטלי לו מהסקרום ומהצד השני. זוהי קטיעה מסוג Disarticulation



לסיכום

רוצה להמשיך קריאה? להירשם.

צרו אתנו קשר!

* שדה זה חובה
* שדה זה חובה & מספרים [0-9]
* שדה זה חובה
שלח