תפליט פלאורלי הוא הצטברות של נוזל (תפליט) בחלל הפלאורה העוטף את הריאות.
הצטברות נוזל בחלל הפלאורה מעידה על קיומה של פתולוגיה, היכולה לנבוע כתוצאה ממספר סיבות, כגון:
•אי-ספיקת לב - הסיבה העיקרית להתהוות של נוזל פלאורלי. התפליט עצמו מתרחש לאור עליה בכמות של נוזל בתוך הריאות, אשר בחלקו יוצא לחלל הפלאורה. הכמות הנכנסת אל החלל גדולה מאשר יכולת המערכת הלימפטית לפנותה. ברוב המקרים ניתן לטפל בבעיה עצמה באמצעות טיפול במחלה הראשונית, כלומר טיפול באי-ספיקת לב. במקרים מסוימים עם זאת, למשל במקרים בהם החולים מתייצבים עם חום, כשהתפליט מתקיים רק בצד אחד או באופן לא שווה בין הריאות, או לחלופין במידה והחולה סובל מכאב בעל אופי "פלאוריטי" (כאב בעת נשימה עמוקה, למשל) יש לבצע ניקור פלאורלי, כלומר החדרת מחט לאזור ושאיבת חלק מן הנוזל לצורך אבחנתו.
•שחמת הכבד - כ-5% מן החולים הסובלים משחמת הכבד וממיימת עלולים לפתח תפליט ריאתי. המנגנון הוא מעבר ישיר של נוזלים מתוך הצפק דרך פתחים קטנים בסרעפת אל תוך חלל הפלאורה. לרוב, התפליט מתרחש באזור הימני (היות שהכבד הוא ימני) והוא מספיק גדול כדי לייצר קוצר נשימה חריף.
•תפליטים הקשורים בזיהומים חיידקיים (Parapneumonic Effusion) - תפליטים הקשורים בדלקת ריאות, מורסה ריאתית וברונכיאקטזיס. מטופלים אלו מגיעים עם תמונה של מחלת חום חריפה וכיח מוגלתי.
•ממאירות - תהליכים סרטניים, ובעיקר סרטן הריאה, סרטן השד ולימפומה נוטים להביא ליצירת נוזל פלאורלי בריאות.
•תסחיף ריאתי - מהווה סיבה להיווצרות של נוזל בחלל האדר (נוזל אקסודטיבי). יש לחשוד בתסחיף ריאתי כאשר המטופל מתלונן על קוצר נשימה וכאשר אין הסבר אחר לקיומו של תפליט פלאורלי כאמור. הטיפול במצב זה הוא טיפול בבעיה הראשונית, כלומר טיפול בתסחיף הריאתי על ידי מתן נוגדי קרישה. אם המצב לא משתפר ככל הנראה המטופל סובל מתסחיף חוזר או סיבוכים שונים (דימום, זיהום).
•ועוד
דיאגנוזה
תפליט פלאורלי מאובחן בדרך כלל על בסיס היסטוריה רפואית ובדיקה גופנית, ומאושרת על ידי צילום רנטגן בחזה.
לאחר שהנוזל המצטבר עולה על 300 מ"ל, בדרך כלל ישנם סימנים קליניים שניתן להבחין בהם, כמו:
-ירידה בתנועת החזה בצד הפגוע, עמימות לכלי הקשה על הנוזל
-קולות נשימה מופחתים בצד הפגוע
-ירידה בתהודה הקולית
-עמימות בניקוש
-פרימיטוס מופחת
-בהאזנה חיכוך pleural
-יתכנו קולות ברונכיאליים (בדרך כלל ללא קולות פתולוגיים).
בצילום רנטגן תפליט פלאורלי מופיע כאזור לבן בצילום רנטגן AP סטנדרטי החזה.
נראה גם הסטה של קנה הנשימה לצד הבריא משום שהתפליט תופס מקום, וידחוף את הקנה.
טיפול
פיזיותרפיה:
אין הרבה מה להציע למטופל זה בטיפול פיזיותרפי, מלבד הקלה על הסימפטומים ע"י ישיבה גבוהה ונשימות עמוקות. אפשר במנח זה להשכיב אותו גם על הצד הבריא.
ניתוחי:
ניקוז התפליט